TIETOA ARGENTIINASTA

HYVÄ TIETÄÄ

Valtiomuoto: liittotasavalta

Pääkaupunki: Buenos Aires

Pinta-ala ja väestö: 2 780 400 neliökilometriä, 40 117 096 (väestönlaskenta 2010)
Yli 85 % väestöstä on eurooppalaistaustaista, lopuilla on sukujuuria Aasiassa tai Lähi-idässä tai sitten he ovat alkuperäisasukkaita tai eurooppalaisten ja näiden sekoituksia eli mestitsejä (8,5%). Laskennallinen väestöntiheys on 14.49/km2, mutta käytännössä asutus on hyvin keskittynyttä suuriin kaupunkeihin. Yli puolet argentiinalaisista asuu 10:ssä suurimmassa kaupungissa ja maalla vain alle 10%.

Virallinen kieli: espanja

Uskonto: uskonnonvapaus, mutta katolinen kirkko on valtionkirkko. Erään arvion mukaa katolisia n. 70%, protestantteja 12%, muslimeja 1,5%, juutalaisia 1% ja loput agnostikkoja tai ateisteja.

Rahayksikkö: Argentiinan peso

Aikaero Suomeen: –5 tuntia, kesäaikana –6 tuntia

Ilmasto: pituussuunnassa Argentiina ulottuu subtrooppiselta vyöhykkeeltä hyytävään Kap Horniin ja Argentiinassa on monenlaista ilmastoa viidakoista jäätiköihin.

BUENOS AIRES

"Etelän Pariisi", Buenos Aires on Argentiinan liittovaltion autonominen pääkaupunki. Siellä asuu lähes 3 miljoonaa asukasta, mutta pääkaupunkiseudulla yhteensä yli 13 miljoonaa.

Buenos Aires alkoi kasvaa vasta eurooppalaisen maahanmuuton myötä 1800-luvun loppupuolella, joten siirtomaa-aikaista rakennuskantaa ei ole paljoa. Monessa mielessä Buenos Aires on monessa mielessä hyvin eurooppalainen kaupunki, jossa on aistittavissa Madridia, Lontoota, Pariisia, Roomaa, Berliiniä... Buenos Aires on hyvin moni-ilmeinen metropoli, joka tarjoaa matkailijalle paljon nähtävää ja koettavaa.

IGUAZÚN PUTOUKSET

Iguassun putoukset (kirjoitetaan espanjaksi Iguazú ja portugaliksi Iguaçu) kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon ja valittiin hiljattain myös yhdeksi seitsemästä "uudesta" maailmanihmeestä. Kuvat ja videot eivät tee niille oikeutta, ne on itse koettava!

Nimi on paikallisten guaraní-intiaanien kieltä ja tulee sanoista i eli ’vesi’ ja guazú eli ’iso’. Ja Isovesi se toden totta on! Putouksia on 2,7 kilometrin matkalla yhteensä 275 ja korkeimmat niistä ovat jopa 82 metriä korkeita.

Argentiinan puolen kaupunki Puerto Iguazú on turismista syntynyt pikkukaupunki (82.000 asukasta) ja matkailijan kannalta turvallisin ja viihtyisin yöpymispaikka putousvierailulla. Brasilian puolen Foz do Iguaçu (256.000 asukasta) on selvästi suurempi ja kolmas rajakaupunki on Paraguayn toiseksi suurin kaupunki Ciudad del Este (320.000), joka elää mm. salakuljetuksesta ja mustasta pörssistä.

MENDOZA

Andien juurella kuivalla ylätasangolla on viinirypäleiden paratiisi! Mendozan provinssissa väitetään olevan jo yli 900 viinitilaa ja monet eurooppalaiset tuottajat ovat investoineet Mendozaan ostamalla perinteisiä tuottajia tai perustamalla uusia tiloja.

Jo ennen espanjalaisia huarpe-intiaanit keksivät kanavoida Andien sulamisvedet kastelujärjestelmäksi, jonka ansiosta erämaahan on syntynyt keidas. Argentiinan viinipääkaupunki Mendozassa asuu 115 000 asukasta, Suur-Mendozassa n. 850 000. Mendozasta luoteeseen sijaitsee Amerikkojen mantereiden korkein huippu Aconcagua (6962 m).

TAPAHTUMIA ARGENTIINAN HISTORIASTA

65 milj. vuotta sitten...        hirmuliskojen ja monien muiden lajien häviäminen
11000 eaa.    ihmisasutusta Argentiinan alueella

1516 Ensimmäinen eurooppalainen, Juan Díaz de Solís, saapuu Rio de la Platalle.
1527 Ensimmäiset linnoitukset perustetaan Argentiinaan ja Uruguayhin
1536 Buenos Aires perustetaan ensimmäisen kerran nimellä Puerto de Santa María del Buen Ayre, mutta hylätään 1541 intiaanien hyökkäysten takia
1542 Perun varakuningaskunta perustetaan
1580 Buenos Aires perustetaan uudelleen
1776 Rio de la Platan varakuningaskunta perustetaan, siihen kuuluu nyky-Argentiina, Paraguay, Uruguay ja osia Boliviasta.
1806–07 Brittien hyökkäykset Buenos Airesiin
1810 toukokuun vallankumouksessa varakuningas syrjäytetään ja paikalliset ottavat vallan, mutta vannovat vielä muodollisesti uskollisuutta Espanjan kuninkaalle.
1814- sisällissotia liittovaltion ja keskushallinnon kannattajien välillä
1816 itsenäisyysjulistus (Tucumánin kongressi) 9. heinäkuuta
1817-1822 itsenäisyyssodissa Espanjalle uskollisia vastaan myös Chile ja Peru saavuttavat itsenäisyyden
1825 Bernardino Rivadaviasta Yhtyneiden Rio de la Platan maakuntien ensimmäinen presidentti
1825-1828 Argentiinan-Brasilian sota johtaa Uruguayn itsenäistymiseen (1.12.1828)
1831 Argentiinan konfederaatio
1833 Iso-Britannia miehittää Malvinasin saaret (Falklandin saaret)
1852 Caserosin taistelu
1862 Bartolomé Mitrestä ensimmäinen yhdistyneen Argentiinan presidentti
1868 Domingo Sarmientosta presidentti, ensimmäinen väestönlaskenta
1880 viimeinen kapina, presidentiksi Julio A. Roca, Buenos Airesista liittovaltion pääkaupunki
1910 Argentiinan satavuotisjuhla
1928 Väinö Auerin retkikunta Tulimaahan
1930 sotilasvallankaappauksessa presidentiksi kenraali José Uriburu
1935 tangolaulaja Carlos Gardel ja Alfredo Le Pera kuolevat lento-onnettomuudessa Kolumbian Medellínissä.
1943 uusi vallankaappaus
1944 Eversti Juan Perón sotaministeriksi, tapaa Eva Duarten
1945 Perón yritetään syrjäyttää, mutta työläisten protesti nostaa hänet suosikkipoliitikoksi
1946 Perón valitaan presidentiksi suoraan ensimmäisellä kierroksella
1951 Eva Perón kieltäytyy varapresidenttiehdokkuudesta
1952 Evita kuolee kohdunkaulasyöpään
1955 sotilasvallankaappaus
1958 Arturo Frondizi presidentiksi
1962 sotilasvallankaappaus
1963 Arturo Illia presidentiksi
1966 sotilasvallankaappaus "Revolución Argentina"
1973 Perónin paluu
1974 Perón kuolee, Isabel Perón presidentiksi
1976–1983 sotilasdiktatuuri
1978 Argentiina voittaa jalkapallon MM-kisat kotonaan
1982 Falklandin sota
1983 Raúl Alfonsín presidentiksi
1986 Argentiina voittaa jalkapallon MM-kisat Meksikossa kapteeninaan Diego Maradona
1989 hyperinflaatio, Carlos Menem presidentiksi
1999 Fernando de la Rúa presidentiksi
2001 Argentiinan talousromahdus, dollarin ja peson kytkentä puretaan
2001-2003 neljä eri presidenttiä
2003 Nestor Kirchner presidentiksi
2007 Cristina Fernandez de Kirchner presidentiksi
2010 Nestor Kirchner kuolee sydänkohtaukseen
2011 Cristina Fernandez de Kirchner valittiin toiselle kaudelle suoraan ensimmäisellä kierroksella
MATKALLE LÄHDETTÄESSÄ

LÄÄKKEET JA ROKOTUKSET

Muista pakata henkilökohtaiset reseptilääkkeet käsimatkatavaroihin! Nestemäisten lääkkeiden kohdalla muista rajoitus 1dl/1 litran muovipussi/henkilö ja varaudu pyydettäessä todistamaan lääkkeiden aitous.

Normaaleja itsehoitolääkkeitä kuten särkylääkkeitä myydään Argentiinassa jopa kioskeissa ja markettien kassoilla. Apteekkien itsehoitovalikoimat ovat usein erinomaisia.

Keltakuumerokotusta suositellaan Iguazún putouksille, sen saa ainoastaan yksityisiltä lääkäriasemilta. Muista myös tarkistaa tavallisempien rokotustesi voimassolo (kurkkumätä-jäykkäkouristus, hepatiitti ja MPR)!

LINKIT:

THL

Rokote.fi

Yhdysvaltain terveysviranomaisten suositukset (englanniksi)

Iguazún putouksilla käydessä sen sijaan EI ole viranomaissuositusten mukaan tarpeellista syödä malarialääkitystä. Jos haluaa syödä malarialääkettä, vanha ja edullinen klorokiinilääke Heliopar tepsii vielä Iguazún seudun malariaan. Se pitäisi aloittaa viikkoa ennen alueelle menoa ja lopettaa viikko sen jälkeen.

Terveyskirjasto
Lääkeinfo

Hyttyssuojaa on hyvä silti käyttää, sillä dengue-kuumeeseen ei ole olemassa mitään lääkettä. Hyttyskarkotteita ja aurinkosuojaa voi hankkia edullisesti Buenos Airesista. UV-säteily voi olla aika rajua, joten suomalaisiholle auringolta suojautuminen on tärkeää.

ATERIAT LENNOILLA JA ERIKOISRUOKAVALIOT

Atlantin ylittävillä yölennoilla tarjoillaan illallinen ja aamiainen. Yöllä on tarjolla itsepalveluna alkoholittomia juomia. Erikoisruokavalioateriat lennoille on tilattava ajoissa.

Puoli- tai täysihoitomatkoilla emme voi luvata mitään erikoisruokavalioiden tai allergioiden huomioon ottamista, mutta voimme ilmoittaa toiveista ravintoloille viimeistään paikan päällä.

Argentiinan kansallisruokaa on lehmä ja monen punaisen lihan välttelijän tiedetään kääntäneen takkiaan Argentiinassa. Vihannekset ja hedelmät ovat maukkaita, muuta saatavuus on kausiluontoisempaa kuin nykyään Euroopassa. Laktoosin vältteleminen onnistuu yleensä helposti, mutta gluteenittomat tuotteet ovat harvinaisia. Argentiinan keittiössä maitotuotteet ovat lähinnä juustoa tai kinuskia (dulce de leche).

MATKAVAKUUTUS

Matkustajavakuutusta suositellaan kaikille. Vakuutusyhtiöstä riippuen Buenos Airesissa saattaa olla sopimussairaaloita, mutta siitä huolimatta on hyvä varautua siihen, että  lääkärikäynti on maksettava etukäteen käteisellä tai luottokortilla.

LUOTTOKORTIT JA VALUUTTA

Käteisiä pesoja saa luotettavimmin pankkiautomaateista ja niitä on helppo löytää. Automaateissa voi olla päivittäinen nostorajoitus pankista riippuen. Joistain automaateista voi myös nostaa dollareita, mutta vuonna 2011 dollarien ostamiseen tuli merkittäviä rajoituksia.

Monissa liikkeissä ja ravintoloissa voi maksaa euroilla tai dollareilla, mutta tarjotun kurssin suhteen kannattaa olla tarkka. Sama pätee etenkin rahanvaihtoliikkeisiin, joissa vaarana voivat olla myös väärennetyt setelit.

Pienissä liikkeissä käteisellä maksaessa voi saada alennusta, kun taas suurissa marketeissa on usein kampanjapäiviä, jolloin monista tuotteista saa alennusta kun maksaa luotto- tai pankkikortilla!

Suurin seteli on 100 pesoa (n. 17 euroa). Pienintä 2 peson seteliä ollaan korvaamassa Suomessa lyödyillä kolikoilla! Pienestä rahasta on aina pula eli on syytä pyrkiä rikkomaan sataset suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa.

MATKUSTUSASIAKIRJAT JA SAAPUMINEN

EU-kansalainen tarvitsee sekä Argentiinaan että Brasiliaan voimassaolevan passin, johon leimataan maahantullessa 90 vuorokauden oleskelulupa. Virallisten ohjeiden mukaan passin tulee olla voimassa 6kk matkalta paluun jälkeen!

Lentokoneessa jaetaan Argentiinan maahantulokaavake täytettäväksi. Argentiinan osoitteeksi voi kirjoittaa Buenos Airesin hotellin: "Hotel De Las Americas, Buenos Aires."


Passintarkastushalli Buenos Airesissa on saapuessa hyvin ruuhkainen ja onnettomuuksien välttämiseksi kannattaa välttää liukuportaita! Kaikki matkatavarat läpivalaistaan tullissa.

Passia ei kannata kantaa mukana, vaan passin nimisivun kopioita kannattaa sijoittaa lompakkoihin, reppuihin ja käsilaukkuihin. Luottokortilla maksaessa hyväksytään useimmiten suomalainen henkilökortti tai ajokortti tai passin kopio. Alkuperäistä passia tarvitaan kuitenkin Iguazún putouksilla Brasiliaan mentäessä!

LENTOLIPPU JA LÄHTÖSELVITYS

Lentoaikataulu on aina hyvä tarkistaa lentolipusta. Varaathan riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä lentokentille!

Matka saapumisportilta lähtöportille Frankfurtissa tai Pariisissa on pitkä. VINKKI: oikean lähtöportin voi tarkistaa myöhemminkin kuin ensimmäiseltä näyttötaululta, koska siihen muodostuu yleensä ruuhka.

MATKATAVARAT

Tarkista painorajoitukset lentolipusta. Sisäisten lentojen painorajoitus saattaa olla vain 15 kg/henkilö. Kannattaa tietysti pakata kevyesti, jotta jää tilaa ostoksille!

MATKAPUHELIN JA WIFI

Nelitaajuuspuhelin toimii Argentiinassa, mutta soittaminen ja puheluiden vastaanottaminen on hyvin kallista. Paikallisen prepaid-liittymän hankkiminen ja aktivoiminen voi olla aikaa vievää puuhaa, joten yhteyksien pitäminen kiertomatkalla Suomeen on helpointa internet-puheluiden kuten Skypen avulla. Suomesta voi soittaa esim. Skypellä argentiinalaiseen lankanumeroon parilla eurosentillä minuutti.

Ilmainen langaton verkko (wifi) on Argentiinassa melkeinpä standardi hotelleissa, ravintoloissa ja kahviloissa. Jopa Buenos Airesin metrossa on ilmainen, joskin ruuhkainen wifi. Jos salasanaa tarvitsee kysyä, se on espanjaksi contraseña tai clave.

SÄHKÖJÄNNITE

Sähköjännite on 220 V/50 Hz.

Käytössä on kahdenlaisia pistorasioita ja adaptereita voi joutua ostamaan sähköliikkeistä. Sopivankin näköiset pistorasiat saattavat osoittautua eurooppalaisille töpseleille liian tiukoiksi ja niitä pitää käsitellä varoen, ettei nykäise koko pistorasiaa irti seinästä. Matkapuhelimen laturille sopiva töpseli ei siis välttämättä käy esim. hiustenkuivaajalle. Sähköturvallisuus ei todellakaan ole eurooppalaista tasoa.

Kiertomatkan hotelleissa pitäisi olla vakiovarusteena hiustenkuivain.


MAASSA MAAN TAVALLA

JUOMARAHA

10 %:n juomaraha on riittävä, mikäli on tyytyväinen palveluun. Argentiinalaiset itse ovat alkaneet pienentää antamansa juomarahan suuruutta hurjan ja varsinkin ruoan hintaa nostaneen inflaation vuoksi ja ikävänä vastailmiönä joissain ravintoloissa on alettu muistuttaa kuiteissa, että 10%:n juomaraha ei sisälly laskuun. Hyvä käytäntö kortilla maksaessa voi olla antaa juomarahaa käteisenä.

Taksit eivät odota tippiä, mutta pieni pyöristäminen ylöspäin peson tai kahden tarkkuudella on sopivaa. Pienin setelihän on arvoltaan vain 2 pesoa (34 senttiä).

Ryhmämatkalla kuljettajalle ja paikallisoppaalle on tapana kerätä kolehti. Hotellisiivoojalle voi myös jättää lähtöpäivänä juomarahaa.

Aggressiivinen kerjääminen on harvinaista. Pikkurahaa on hyvä olla saatavilla, jos haluaa tukea esim. taitavia katu- ja metrotaiteilijoita. Kadulla on kuitenkin syytä varoa, sillä esitystä ihastuneina tungoksessa seuraavat turistit ovat näpistelijöiden kiikarissa. Asunnottomien ja köyhien lehti Hecho on myös mukava tapa tukea huono-osaisimpia, jos lukee espanjaa, koska sen myyjä saa suurimman osan myyntituloista ja siihen on listattu nimenomaan Buenos Airesin kulttuuritapahtumia.

VAATETUS

Argentiinalaiset pukeutuvat kaupungissakin yleensä rennosti, mutta illallisilla toivotaan siistiä pukeutumista.

Kerrospukeutuminen on Argentiinan keväässä valttia. Pariin viikkoon mahtuu suuria päivittäisiä lämpötilaeroja, varsinkin Mendozassa: aamuisin voi olla vain kymmenisen astetta ja päivällä yli 30. Buenos Airesin ilmasto on leudompi. Subtrooppisessa Iguazússa taas on kosteaa, kuumaa ja sateista. Viinitiloilla kannattaa myös varautua kuuntelemaan opastuksia ja maistelemaan viinejä varsin kylmissä ja kosteissa tiloissa.

Esimerkiksi ohut villaneule ja ohut säänkestävä takki ovat käytännöllinen yhdistelmä. Jos jossain hotellissa sattuu olemaan kivilattiat, niin villasukatkin ovat mukavat. Sateenvarjoja saa Argentiinastakin, ellei kotoa löydy pientä ja ehjää. Mendozassa sade on hyvin epätodennäköinen ilmiö, mutta Buenos Airesissa voi sataa ja Iguazússa kastuu likomäräksi vähintään putouksista, mutta kaatosadekin on siellä normaalia. Kertakäyttösadetakki on putouksilla käytännöllinen. Kamerat ja puhelimet on syytä suojata muovipusseihin.

MUUTA

Vessat ovat Argentiinassa keskimäärin erittäin siistejä, mutta vilkkaimmissa ravintoloissa ja kahviloissa tai asemilla on syytä pitää mukana paperinenäliinoja. Joskus vessoissa on vessavahti, jolle on syytä antaa kolikoita ja häneltä voi myös pyytää paperia.

KANSALLISET JUHLAPÄIVÄT 2012

1.1. Uudenvuodenpäivä
20.-21.2. Karnevaali
27.2. Kaksisatavuotisjuhla Argentiinan lipun luomisen ja ensimmäisen valan kunniaksi
24.3. Oikeuden ja totuuden muiston päivä (viimeisen sotilasvallankaappauksen muistopäivä)
2.4. Malvinasin sotien uhrien ja veteraanien päivä
5.4. Kiirastorstai
6.4. Pitkäperjantai
6.-8.4.    Juutalainen pääsiäinen
12.-14.4. Juutalainen pääsiäinen
30.4. Ylimääräinen vapaapäivä
1.5. Työläisen päivä
25.5. Ensimmäinen isänmaan hallitus
20.6. Lipun päivä
9.7. Itsenäisyyspäivä
17.8. Vapaustaistelija San Martínin päivä
16.9. Juutalainen uusivuosi
25.9. Jom Kippur
12.10.    Rodun päivä (Amerikkojen löytymisen eli Kolumbuksen eksymisen 1492 vuosijuhla)
20.10.    Kansallisen suvereeniuden päivä
8.12. Marian tahrattoman sikiämisen päivä
24.12.    Ylimääräinen vapaapäivä
25.12.    Joulu


TERVEYS JA TURVALLISUUS

Apteekki on espanjaksi farmacia ja jotkut niistä ovat auki ympäri vuorokauden.

Lääkäri Mikäli tarvitset lääkäriä, ota yhteys oppaaseen tai hotellin vastaanottoon. Vakuutusyhtiöstä riippuen Buenos Airesissa saattaa olla sopimussairaaloita, mutta siitä huolimatta on hyvä varautua siihen, että maksaa lääkärikäynnin käteisellä tai luottokortilla.

Juomavesi on periaatteessa juomakelpoista, mutta matkailijoille suositellaan pullotettua vettä. Muista hyvä käsihygienia. Vastustuskykyä vieraan bakteerikannan varalta kannattaa pyrkiä rakentamaan jo ennen matkaa.

Turvallisuus Argentiinan turvallisuustilanne on hyvä, mutta normaalia varovaisuutta tulee noudattaa kuten kaikkialla. Yleinen hätänumero on 911 tai lääkärin apua tarvittaessa 107.

Suomen suurlähetystön matkustustiedote

LOMAVINKIT

NÄHTÄVYYKSIÄ OMIN PÄIN

Kiertomatkan ohjelmassa on aikaa myös omille valinnoille. Ostosten tekemisten ja yleisen kaupungista nauttimisen lisäksi kulttuuritarjontaa ja museoita on tarjolla runsaasti. Buenos Airesista voi myös tehdä pieniä päiväretkiä esim. Rio de La Platan suiston suulle Tigreen tai muihin Tren de la Costan kohteisiin tai Temaikenin eläintarhaan. Neljän hengen porukalle oman autonkuljettajan (remise) vuokraaminen voi olla hyvä idea.

OSTOKSET

Vilkkaita ostoskatuja ovat esim. keskustan Florida-kävelykatu ja Avenida Santa Fé, joka jatkuu Belgranoon nimellä Avenida Cabildo. Kauppakeskuksista mainittakoon Galerías Pacifico, Alto Palermo, Abasto Shopping ja Paseo Alcorta. Lukuisten putiikkien kaupunginosia ovat San Telmo ja Palermo Soho.

Matkamuistojen lisäksi suosituimpia tuliaisia ovat mm. musiikki ja vaatteet, erityisesti villa- ja nahkatuotteet: kengät, laukut, takit.

Tuontitavara on usein kalliimpaa kuin Suomessa. Argentiinasta kannattaa siis tuoda argentiinalaisia tuotteita, suurimmista liikkeistä voi saada TaxFree-palautuksen (passin kopio mukaan!). Huomaa, että tultaessa Schengen-alueelle nesteitä ei voi tuoda käsimatkatavarassa! Mahdolliset alkoholi- tai oliiviöljytuliaiset on siis pakattava huolella matkalaukkuun.

RUOKA JA JUOMA

Argentiinalainen keittiö tunnetaan tietysti pihvistä, mutta grillattaviksi kelpaavat kaikki lehmän osat. Vihannekset, hedelmät ja juurekset ovat usein kotimaisia ja maukkaita.

Buenos Airesissa perinteinen ravintolaruoka on italialais-ranskalaista yleiseurooppalaista, mutta maan pohjoisosien keittiö on saanut paljon vaikutteita alkuperäisasukkailta ja siihen kuuluu mm. mainioita pataruokia. Empanadas eli täytepiirakat ovat kansallisruokaa, joita voi syödä missä yhteydessä tahansa.

Varsinkin Buenos Airesista löytyy kaiken maailman keittiöitä, jopa ruotsalainen ravintola, ja hinta- ja laatuskaala on laaja. Viime vuosina varsinkin japanilainen ja perulainen keittiö sekä näiden yhdistelmät ovat olleet muodissa. Guía Oleo on hyvä sivusto ravintoloiden etsimiseen.

Viinien lisäksi Argentiinassa valmistetaan myös monenlaisia oluita. Tuontialkoholit ovat usein Suomen hinnoissa, mutta argentiinalainen brandy käy hyvin kahvin kaveriksi.

ILTAELÄMÄ

Argentiinalaiset syövät espanjalaisten tavoin illallista hyvin myöhään, ravintolaan mennään yleensä vasta yhdeksän-kymmenen tienoilla. Vastaavasti esimerkiksi yökerhoissa ja tangopaikoissa meno alkaa vasta puolenyön jälkeen.

Tangon lisäksi Buenos Aires tarjoaa myös muuta kulttuuria oopperasta ja baletista jazziin ja maailmantähtien konsertteihin. Pienemmät teatteri- ja musiikkiesitykset eivät välttämättä ala aivan täsmällisesti.

UIMARANNAT

Buenos Airesissa ei ole uimarantoja, koska joki on niin saastunut Buenos Airesin kohdalla, vaan pääkaupunkilaiset matkustavat nelisensataa kilometriä omalle Atlantin rannalleen tai Uruguayhin. Uintimahdollisuuksia Buenos Airesissa on lähinnä kalleimmissa hotelleissa ja yksityisillä klubeilla, joihinkin näistä on mahdollista myös turistien ostaa päiväpassi.

LIIKKUMINEN

TAKSI

Buenos Airesin taksitiheys on maailman huippuluokkaa ja lennosta voi hyvin ottaa taksin, mutta kannattaa suosia takseja, joissa lukee Radiotaxi. Lentokentillä ja satamissa on syytä otta "remise", joilla on fixed price, joka maksetaan ennen matkaa myyntiluukulla. Myös tärkeimpien nähtävyyksien lähellä matkailijan on syytä varoa epärehellisiä takseja.

On myös hyvä sanoa osoite siten, että minkä katujen risteykseen on menossa jotta antaisi sellaisen kuvan, että tuntee kaupunkia jo vähän paremmin. Buenos Airesin monet kadut ovat todella pitkiä.

JULKINEN LIIKENNE

Buenos Airesin metro on ruuhka-aikoina todella täynnä, jolloin bussi on lyhyellä matkalla monesti parempi vaihtoehto. Metro ei kulje kovin myöhään, mutta monet bussilinjat kulkevat myöhään yölläkin. Bussien reittien ja pysäkkien hahmottaminen voi olla vaikeaa, mutta opiskelu palkitaan. Kioskeissa ja kirjakaupoissa myytävä oieni bussikirja Guia "T" on myös ylivoimaisesti paras kartta Buenos Airesissa: sitä selaavat paikallisetkin liikkuessaan paikasta toiseen eli sitä tutkaillessaan ei välttämättä paljastu turistiksi.

Bussissa on maksettava kolikoilla tai ladattavalla matkakortilla. Metroissa myydään myös useamman matkan pahvilippuja.

KOTIINPALUU

EU:n ulkopuolelta lentomatkustaja saa tuoda tuotteita verottomasti yhteensä 430 euron arvosta.

Tarkista muut voimassaolevat tullimääräykset Tullin kotisivuilta

HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ

Suomen suurlähetystö

Maatietoa Suomen lähetystön sivuilla

PETRI KAIVANTO
(päivitetty 27.2.2012)

Etusivulle Tulosta sivu Ota yhteyttä Info På svenska Suomeksi In English