NATURRESA TILL COSTA RICA OCH PANAMA 16.-30.11.2018

Denna underbara rundrea kombinerar Costa Rica och Panama, bägge berömda för sin rika flora och fauna. Costa Rica är världsetta i statistiken för arter per km² och Panama är god trea, vilket garanterar häpnadsväckande naturupplevelser - en verklig fest för alla entusiastiska bongare. Med på resan naturvetaren Nina Holmlund och Folke West.

Resans dags program

Dag 1             Flyg Helsingfors - San Jose Costa Rica

Start på morgonen från Helsingfors - Planbyte i Paris och via anländer till San Jose 16.50 lokal tid. Transfer till centrum hotell . Rese Info och gemensam middag .

Dag 2                 Cartago  och La Negrita

Efter frukost kör vi upp i bergena 30 km till den 3432 meter höga Irazu vulkanen, populärt kallad El Coloso.Uppifrån toppen kan man en klar dag se både Atlantens och Stilla Oceanen kust. Vulkanens krater är nuförtiden en grönfärgad sjö, 1000 meter bred  och 300 meter djup. När vi kör ner i dalen ser vi stora grönsaksodlingar på sluttningarna och den slingrande vägen för in i den gamla huvudstaden Cartago, grundad  av spanska guvernören Juan Vasquez 1563. Cartago förstördes av en häftig jordbävning år 1723 då  beslöt man flytta hyvudstaden till buvarande San Jose. Vi besöker ruinparken som påminner oss om forstora dar.Stadens största är idag  Basilican Nuestro Signora de los Angeles från år1635,  hemstad för Costa Ricas nationalhelgon La Negrita ,  Svarta Jungfrun . Efter lunch besöker vi ännu den vackra Lancaster trädgården med en imponerande samling orkideer och och övriga tropiska växter. Dags att återvända till Costa Rica för en siesta och på kvällen erbjuds en folkloric show på Ticuica restaurangen  belägenuppe  på berget högt ovanför  San Jose, värifrån öppnar sig en glimrande utsikt över den centrala dalen i kvällsbelysning

Dag 3            La Paz vattenfallen och La Fortuna

Vi inleder dagen med en stadstur i San Jose som inkluderar bl.a Sabana parken och San Jose borgen, varifrån vi promenerar ner till det berömda teaterhuset och det världsberömda guldmuseet med en imponerande kollektion av prekolmbiansk Mayakultur. Dags att kör vidare ut ur huvudstaden mot Arenal nationalparken. Halvvägs stannar vi för lunch vid La Paz vattenfallena där det också finns en zoo med färggranna grodor, tropiska fåglaroch panter ungar.

Vi kör vidare genom bördiga odlingstrakter till La Fortuna staden invid den berömda Arenal vulkanen, på kvällen sköljer vi av  dagens damm i Fortunas  heta källor. 

Dag 4            Arenals hängande broar

La Fortuna befinner sig i Costa Ricas bäst kända naturpark Arenal,  som är hela 10800 hektar stor. Själva vulkanen Arenal  är 1643 meter hög och ännu aktiv. Naturparken mest populära naturstig är de hängande broarna , som även vi har valt som vår destination.

En allmän regel säger att ju tidigare man startar desto mera ser man och eftersom vi ändå bor  nära på själva Arenal så försöker vi komma igång så tidigt som möjligt. Sammnalagt rör det sig om 16 broar därav sex hängande och tio fasta. Samtliga broar är byggda så högt som möjligt för att erbjuda maximal utsikt.Det längsta hängande är hela 97 meter lång uppe i 25 meters höjd from närmaste mark. Via broarna tar man sig över dalgångar, skrevor och floder och utsikten är fantastisk. Själva rutten är circa 3 kilometer lång, men det går att ta en kortare 500 meters version om man inte tål höga höjder. Efter strapatsen i höjderna tar vi en god lunch nere i La Fortuna  byn. Sedan är det valfritt program , stanna och promenera runt i byn med dess många attraktioner eller ta sig an ett nytt äventyr-  simma under det 70 meter höga vattenfallet Catarata Rio Fortuna. Det bli ju en hel del steg ner och upp om man antar utmaning. Men vyn nerifrån är nog väldigt imponerande ochh trapporna välbyggda.

Dag 5            Monteverdes kväkare

På morgonen förflyttar vi oss ned till Arenal sjön och  tar en båt som föross över till andra sidan av den fagra sjön där vår buss väntar. Under överfärden öppnar sig fantastiska vyer upp emot själva Arenal vulkanen. Vägen mot Monteverde slingrar sig stadigt uppåt och vi når 1500 meter innan vi är uppe i molnregnskogs området.Det finns 13 olika former av regnskog och molnregnskogen har fått sitt namn av att man faktiskt befinner sig i molnen eller över dom. Utmärkande för molnregnskogens växtlighet är många typer av ormbunkar- både buskar och träd, blommande orkideer och granna bromelior  samt olika arter avfrodiga klängväxter.

Dessa skapar tillsammans en tät ständigt grön djungel, där många fågel arter stortrivs.

Monteverde naturparken grundades redan år 1972 av kväkarna, en religös sekt som ville dra sig undan till en lungn och avlägsen trakt för att meditera. Området omfattade till en början 382 hektar men har vuxit till dagens 10000 hektar. Det finns nio olika naturstigar att välja mellan och vårt val är dimmornas stig  Bosque Nubosa,  där vi har en god chans att bonga den sällsynta Quezal fågeln.

Efter vandringen  bjuds det på lokal landsortslunch  och sedan är det dags för en rolig utfärd,  Pedros dryckestur med många smakprov. Vi pressar sockerrör och dricker gurarapo saft - vi rostar kakao fruktens bönor och erhåller choklad och kakaodryck.  Sist men inte sämst presenteras kaffets väg fån buske, blomning,  bönor och rostning  till en stimulerande  dryck,en invecklad och intressant process. Välgödda av lunch och smakprov tar vi in på det  trivsamma natuthotellet El Establo, som erbjudersom bonus Monteverdes bästa utsikt. 

 

Dag 6             Fjärilar och krokodiler

Vi inleder dagen med besök på en excotisk  fjäril farm innan vi tittar in på Monteverdes ostfabfik som producerar Gouda och Cheddar ostar samt Youhurt och glass - efter diverse smakprov åker vi vidare nu mot Stilla Oceanens kust. Under färden bjuds  det på  lunch invid en flod där det kryllar av vilda krokodiler. Sedan kör vi vidare mot en av Costa Ricas pouläraste semesterorter Manuel Antonio.  Under färden berättar Folke on Costa Ricas historia från indiantiden ända fram till dagens Tico samhälle . Väl framme bokar vi in på ett trivsamt strandhotell Playa Costa Verde.roliga      

Dag 7            Strandliv och apor

På morgonen är det dags för en promenad i Manuel Antonio naturparken, som är en av dom äldsta i Costa Rica.  Attraktionerna är den vackra palmbeströdda  stranden samt virila apor och roliga  sönngångare.Vi tar oss en siesta och kopplar  av på den natursköna stranden. Om plånboken tynger så  har närbelägna Quepos byn  välförsedda butiker och ateljeer. På kvällen njuter vi av en  gemensam fiskbetonad middag, medan vi ser solen gå ned i Stilla Oceanen.

Dag 8.           Dags att byta land

Vi startar  från Manuel Antonio relativt tidigt, målet är att vi halva dagen krossa gränsen till Panama. Färden går längs med den legendariska Pan American Highway som förenar Alaska med Panama .Gränsstationen heter Paso Canoa och där tar vi farväl av våra Tico vänner och byter till Panamansk buss och guide.

Vårt Panama äventyr börjar från provinsen Chiriqui ett gammalt indiannamn som betyder Måndale . Vi kör emot provinsens hyvudstad David som är en lantligt gemytlig  jordbrukarstad.  Man skulle inte vid första anblicken tro att det är fråga om Panamas nästa största stad ! Vi tar in på det gamla stadshotellet mittemot casinot , hotellet har faktiskt stan störtsta pool vilket kan vara trevligt när temperaturen närmar sig 30 grader!

Dag 9             Boquete blommornas dal

Dagens utfärd  för oss från David  50 kilometer upp mot bergena till Boquete   där vi välkomnas av svalare temperatur. De facto talar ortsbefolkningen om en evig vår med plus 24 grader året om. Därför är Boquete känt för att varaett  ideal samhälle för pensionärer som vill njuta av en varm och stadig temperatur året runt.

 Boquete är värd för en årlig stor blomustsällning  och därtill arrangeras varje år en viktig kaffe festival. Här uppe på de branta sluttningar na odlas nämnligen det berömda Geisha gourmet kaffet som har belönats flera gånger som världens bästa. Vi besöker kaffefarmen belägen högt uppe i bergena. Där inspekters själva odlingarna och vi får  vara med på kaffe smakning. En väldigt seriös tillställning där vi provsmakar det berömda Geisha kaffets olika varianter. Därefter bli det lunch och en rundtur runt i blomsterstaden till de vackra parkena och utställningen. På tillbaka vägen  i till David besöker vi en  imponerande semster by.

Dag 10           Miljöbyte från höga berg och djupa dalar till städse grön djungel

Vi tar ett morgonplan och flyger en timme tvärs över Panama till skyskrapornas Panama City. Därifrån fortsätter vi med buss en dryg halvtimme in i närdjungeln där vi checkar in  på  berömda och prisbelönta Gamboa Rainforest Resort . Det bjudspå  lunch i restaurangen  invid den digra Chagresfloden som förser   Panama kanalen dagligen men flera miljoner liter vatten.  Från restaurangens teraass kan vi föka med hur sköldpaddor , krokodiler och vattenfåglar jagar mat i fredlig samexistens.

Efter lunch åker vi linbana upp till Gamboa bergets topp, varifrån vi har en strålande utsikt över närdjungeln och Panama kanalen. Därefter bekantar vi oss ned naturexpon som bjuder på orkideer , fjärilar , ormar , apor samt en unik samling sömngångare. På kvällen får vi lyssna till fågelexpert som med ord och bild beskriver det rika lokala fågellivet. 

Dag 11           Indianer och sömngångare

Fågel intresserade kan delta tidig morgon expedition till fots runt Gamboa parken för se hur det rika fågellivet vaknar i samband med soluppgången. Efter frukost är det sedan dags för en av vår resas huvudattraktioner,  indian byn Ella Drua, som ligger upp längs med Gatunfloden, dit vi anländer med långsmala indiankanoter. Väl framme möts vi av genuin indian musik och får beskåda Embera-Wounan indinanernas traditionella danser. Indianerna är väldigt skickliga hantverkare och på deras marknad kan man handla till förmånliga priser direkt från själva kostnärerna. Vi får även informatiom on indianernas historia samt dagliga liv och leverne. Det bjuds på en tradtionell indian måltid  innan vi återvänder till Gamboa för att njuta av de sköna  poolerna. Senare på kvällen åker vi på ett  lekfullt nattsafari där man med hjälp av strålkastare kan bonga in kvällspigga djur.

DAG 12         Panama City tre städer i en

Det är få som känner till det men det är sant , om man undantar indiansamhällena så är 1519 grundade Panama City faktiskt den äldsta staden på Stilla Oceanens kust och samtidigt i dagens läge den överlägset mest moderna staden i hela Central-Amerika. Vi bsöker först de fotogeniska ruinerna av ursprungssstaden, som förstördes av brittpiraten  Captain Morgan år 1672. Därfter är det dags att besöka den trevliga gamla staden, som uppkom på slutet av 1600 talet ,nu delvis snyggt renoverad. Efter lunch är det dags för de häpnadsväckande skyskrapornas businesscity, som återspeglar den otroliga ekonomiska tillväxten i Panama sedan överlåtelsen av kanalen år 2000. Vi avslutar vår rundtur med ett besök i Multiplaza , Central - Amerikas flottaste köpcentrum.

DAG 13         Panama kanalen och Frank Gehrys evolutions museum

Världens åttonde underverk, den ursprungliga Panama kanalen invigdes år 1914 och dess utvidgning nyligen år 2016. På förmiddagen bekantar vi oss med kanalens facinerande historia på Miraflores kanalexposition, där vi kan även följa med hur kanalen fungerar i praktiken och se de stora fartygen köra igenom slussarna . Sedan blir det lunch och eftrråt besöker vi Frank Gehrys  utmärkta naturvetenskapliga  museum, som beskiver hur Central - Amerika för miljoner år sedan steg upp ur havet och förenade de två stora syd och nord kontinenterna med varandra. Då uppstod en landbrygga som revolutionerade växt och djurvärldens  samt mänsklighetens utvckling  och medförde klimatförändringar som gjorde Syd Amerika och  Afrika beoboeligt.Resan närmar si sitt slut så  på kvällen sammanstrålar vi till gemensam middag.

DAG 14         Hasta la Vista     

Nu är det dags för att shoppa i Panama Citys välförsedda butiker och förmånliga markanader. Om ännu vill vill uppleva något mera av Panama hinner man ta färjan ut till Taboga öarna och besöka ett äkta skärgårdssamhälle,  där den store franska konstnären Patul Gauguin trivdes på 1880 talet.   Det är gott tom tid,  eftersom bussen till flygfältet avgår först klockan 16.

DAG 15         Hemkomst till fosterlandet

Allt har sin tid så och denna resa -  nu stundar bildernas och minnenas tid!

Resans pris 3950.- i dubbelrum pp och 4650.- i enkelrum,  halvpension ingår.

Förfrågningar: folkewest.travelslub@gmail.com Ring eller texta 0452684066

 

 

 

 

 

Hemsida Printa ut sidan Kontakta oss Info På svenska Suomeksi In English