CUBA AUTÉNTICA -rundresa 7.-18.11.2018

En stimulerande kulturbetonad upplevelseresa i centrala Kubas hjärta som förevisar de mest intressanta och klassiska kubanska bygderna! Upplev Havanna - Santa Clara - Camagüey - Sancti Spiritus - Trinidad och Cienfuegos i en färgsprakande odysse och koppla av till slut i sköna Varadero.

CUBA AUTENTICA RUNDRESA 7. - 18.11.2018
Kuba lämnar ingen oberörd, det är som om man förflyttade sig 50 år tillbaka i tiden ledd av den ljuvt förförande musiken den färggranna befolkningen, de historiska byggnaderna, de klassiska bilarna och den fagra naturen. Vi upplever ett grönskande Kuba och landets mest imponerande sevärdheter samt den enkla vardagens intensiva livsstil. Efteråt kopplar via av på Varaderos sköna strand och summerar våra intryck !
       
Dag 1 Bortom Atlanten
Avgång från Norden i arla morgonstund, mellanlandning i Amsterdam ankomst till Havanna sent på eftermiddagen, transfer till hotellet lätt kvällsmål och sedan tidig sömn - ty stora upplevelser väntar!
                          
Dag 2 Havanna - Världens vackraste förfallna stad
Det trevligaste sättet att bekanta sig med Havanna är med de gamla amerikanska klassiska  dollargrinena.  Vi tar oss en fyra timmars sväng runt Havanna och ser samtidigt de viktigaste sevärdheterna , Miramar – Vedado - Plaza Revolucion- Capitolium och Morro fästningen. Sedan blir det musikbetonad lunch i Habana Vieja och de tre praktfulla torgenas promenad,  Plaza Armas ,  Plaza Vieja och Plaza Catedral  i den vackert restaurerade gamla stan. På kvällen möjlighet att se den världsberömda Tropicana kabaren.

Dag  3  I Hemingways fotspår !
 Den berömda amerikanska författaren Ernst  “Papa” Hemingway bodde i  Havanna i över tjugo år. Han stortrivdes  här i Havannas  atmosfär där rikedom och glans mötte fattigdom och dekadans i samma kvarter . Vi besöker Hemingways vackra villa Finca Vigia som ligger 20 kilometer utanför gamla stan, därifrån vidare till fiskarbyn Cojimar som inspirerade a till en Nobel prisbelönta boken El Viejo y el Mar. Följande Hemingways traditioner blir det sedan  Mojitos på Las Terrazas och  iskalla Daiquiris på LaFloridita, allt detta varvas med fabler och sägner från Hemingways äventyrsrika liv !
 
Dag 4 Santa Clara – Che Guevaras stad
Vi fortsätter till Santa Clara, där den argentinska läkaren Ernesto Che Guevara blev revolutionshjälte utan all like när han julen 1958, trots sin numerärt underlägsna styrka,  lyckades stoppa  Batistas elittruppers  motoffensiv, en seger som avgjorde hela kriget och befäste revolutionens seger. Vi besöker det enorma Che monumentet, det mausoleumet samt det utmärkta museet. Vi besöker en cigarrfabrik där vi bekantar oss med hur de världsberömda cigarrerna produceras och som en lämplig kontrast Bellas Artes museet där vi ser hur de rika på Cuba levde under 1600 – 1800 talet. Sedan åker vi till vårt gemytliga hotell beläget i en gammal fruktträdgård där vi övernattar i trevliga bungalows.
             
Dag 5 Camaguey – Central Kubas kulturfäste
Idag övergår motorvägen till vanlig landsväg när vi fortsätter genom bördiga kubanska landskap framemot Camaguey, Kubas tredje största stad, som är en av de sju ursprungliga städerna som Cubas erövrare Diego Velasquez grundade 1516. Staden hette urprungligen Puerto Principe Santa Maria , och avr ett starkt katolskt fäste. Detta avspeglas än i denna dag ty stadens centrum på en fem kilometers radie finns hela tiostora kyrkor. Dagens Camaguey är en kulturell högborg där både bildkonst, skulpturer och klassisk balett är välrepresenterade . Vi tar in på ett centrumhotell invid Camagueys centrala gågata.


Dag 6 Kulturella strövtåg
Idag promenerar vi Camagueys centrum , längs smala och krokiga gränder och gator. Stadens gatunät byggdes nämligen i tiderna som ett spindelnät , för att vilseleda angripande piratstyrkor , man hittade lätt in men kunde inte finna vägen ut och staden fick snabbt ett rykte son ointagbar,vilket befäste dess ställning som ett rikt och blomstrande samhälle. Vi tar oss fram i maklig takt och besöker fyra olika intressanta ateljeer – belägna vid fyra olika vackrakyrkor och ståtliga torg. Efter lunch bjuds vi på en trevlig rundtur med ålderstigna amerikanska dollargrin. På kvällen kopplar via av med lokal musik på Casa de la Trova.


Dag 7 Trinidads charm
Unesco beskyddade charmfulla Trinidad är den bäst bevarade historiska helheten från spanska kolonialväldets  storhets tid på 1700- 1800 talet . Sockret, det vita guldet var orsaken till Trinidas ekonomiska uppsving och vid hälften av 1800 talet var staden världens rikaste sockerproducent . När vi vandrar längs de kullerstens belagda gatorna till Plaza Mayor kan vi ännu se spåren av de ofattbara rikedomar som fanns i staden. Ett praktexempel  är Museo Romantica med sin unika kollektion av importerade lyxvaror.
                 
Dag 7 Ned mot sydkusten
Dags att svänga om västerut och vi styr kosan mot sydkustens Guamahaya bergskedja. Vägen går via Sancti Spiritus en annan av de ursprungliga sju städerna. Vi tar oss en promenad längs stadens gågata,  som för oss till ett  snyggt restaurerat torg och ett trevlig restaurang . Där blir lunch innan vi fortsätter söderut om bergskedjan fram emot Valle de los Ingenios, Sockerplantagernas dal, som på 1800 talet var världens största rikaste sockerproducent. Det ökända slavtornet erinrar oss om orsaken till rikedomarna  var slavararna som utnyttjades hänsynslöst av de härskande familjerna. Vi fortsätter in till staden och tar in på trivsamma privata härbärgen innan vi tar oss en promenad i den pittoreska staden.


Dag 8 Trinidads charm
Unesco beskyddade charmfulla Trinidad är den bäst bevarade historiska helheten från spanska kolonialväldets  torhets tid på 1700- 1800 talet . Sockret, det vita guldet var orsaken till Trinidas ekonomiska uppsving . När vi vandrar längs de kullerstens belagda gatorna till Plaza Mayor kan vi ännu se spåren av de ofattbara rikedomar som fanns i staden. Ett praktexempel är Museo Romantica med sin unika kollektion av importerade lyx- och konstvaror. Staden hade då två teatrar och en egen symfoniorkester något helt unikt i Karibien. Dagens Trinidad har Kubas bästa gatumarknader och tiotals små ateljeer och museer, trevliga barer och utmärkta privata restauranger och en charmfull kvällsmiljö där  de många  musikbarerna bjuder på  allt från romantiska boleron till eldig salsa.

Dag 9 Söderns pärla Cienfuegos
Vi bryter upp från Trinidad och fortsätter västerut längs med Guahamahaya bergskedjan. Vi kör över flera floder längs vackra stränder innan vi anländer till Cienfuegos, en franskbetonad hamnstad  grundad år 1819 av flyktingar från Haiti och New Orleans.  Cienfuegos kallas söderns pärla och inte utan orsak, gamla stans  nyklassiska arkitektur ger ett förmöget och kulturellt intryck. Vi besöker först  Cienfuegos botaniska trädgård, en av Kubas största med ett imponerande urval träd och buskar. Därefter in till själva stan där vi intar en kubansk cocktail på de EL Valle palatsets terass samt lunch på Yachtklubben. Sedan  besöker Parque Jose Marti, gamla stans imponerande  torg med nyklassisk arkitekturden vackra To. Vi tittar in på den inponerande Tomas  Terry teatern, där världsdivor som Enrico Caruso och Sarah Bernard uppträdde i tiderna . Till kvällen inkvarteras vi på ett klassiskt centrum hotell invid stadens gågata, nära till lockande restauranger och barer.


Dag 10 Mot Varadero – Kubas största semesterort
Vår väg emot Varadero  går  via Gardenas där den kubanska flaggan hissades första gången. Vi fortsätter efter ett kort stopp på centraltorget. Varadero  är en 40 kilometer lång udde som skjuter ut i Atlanten med  fina sandstränder. Där tar vi in på Melia Varadero ett av de två första hotellen som byggdes i början av 1990 när det gällde att rädda Kuba från ekonomisk kraschgenom att introducera västturism efter östblockets kollaps. Nu bjuds vi på All Inclusive service på hög nivå !


Dag 11 Ledig dag i Varadero
 Idag  kopplar vi av i skön havsmiljö och njuter av sol och bad samt av  hotellets exklusiva barer och restauranger. Varadero erbjuder även strålande möjligheter till golf, segling, havsfiske och dykning.Vårt hotell ligger invid ett köpcentrum och det är inte långt fram till själva byns marknadstorg. Efter middagen fira vi resans sista kvällens på hotelles teater där vi bjuds på en fartfylld kabare.
                                                      
Dag 12 Hasta la vista
Förmiddagen ännu ledig , sedan avfärd  till  flygfältet i Havanna där hemresan börjar på kvällen.
Dag 13 Tillbaks i Norden
Efter en mellanlandning  anländer vi till Finland  på eftermiddagen – vår kulturella Kuba resa  är förbi nu börjar bildernas och minnenas tid !


LOGI
HAVANNA LIBRE 2 dygn
SANTA CLARA PARK HOTELL 1 dygn
CAMAGUEY STADSHOTELL  2 dygn
TRINIDAD, PRIVAT HÄRBÄRGE  2 dygn
CIENFUEGOS UNION  HOTELL 1 dygn
MELIA VARADERO  2 dygn 
MÅLTIDER
Halvpension ingår, frukost och  lunch eller middag, i Varadero All Inclusive 3 måltider och open bar.
                          
UTFLYKTER SOM INGÅR I PROGRAMMET:
HAVANNA AMERICAN CLASSICAL CARS OCH PROMENAD I GAMLA STAN
HAVANNA I HEMINGWAYS FOTSPÅR
CHE GUEVARA – REVOLUTIONSHJÄLTE
CAMAGUEY 4 TORG OCH 4 ATELJEER 
SANCTI SPIRITUS – STADSPROMENAD 
TRINIDAD – SOCKERBARONERNAS STAD
VALLE DE LOS INGENIOS – PLANTAGERNAS DAL
SÖDERNS PÄRLA  CIENFUEGOS OCH DEN  BOTANISKA TRÄDGÅRDEN
RESANS PRIS
Pris:2896.-  i delat dubbelrum , singlerum 3386.- 
Anmälningar : folkewest.travelclub@gmail.com  Ring eller texta 0452684066 , www.folkewest.com
Info : www.folkewest.com 

VÄLKOMMEN TILL KUBA - ¡BIENVENIDOS A CUBA!                       
 

Hemsida Printa ut sidan Kontakta oss Info På svenska Suomeksi In English