PANAMA, PALJON ENEMMÄN KUIN KANAVA

 PANAMA – MAAILMAN NAPA

Lataa englanninkielinen Panama Catalogue (PDF)


PANAMA ON ENEMMÄN KUIN KANAVA – PANAMA ON MAAILMAN NAPA

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mikä on maailman keskeisin paikka niin maantieteellisesti kuin liikenteellisesti? Missä kohtaavat kaksi jättimannerta ja kaksi maailman suurinta valtamerta? Annanpas sinulle pienen vinkin: mikä on maailman tärkein kanava? Aivan oikein. Vastaus on Panama, sillä siellä kohtaavat Etelä- ja Pohjois-Amerikka ja siellä yhdistyvät Atlantti ja Tyyni valtameri maailman ”kahdeksannen ihmeen” Panaman kanavan kautta. Panama on eittämättä maailman napa!

Kun tutkimusmatkailija Vasco Nuñez de Balboa ylitti vuonna 1513 Panaman kannaksen ja ensimmäisenä eurooppalaisena tähysti Tyyneen valtamereen, syntyi heti unelma rakentaa kanava yli mantereen. Kanava lyhentäisi meritietä Atlantilta Tyynellemerelle kymmenillätuhansilla kilometrejä! Kesti kuitenkin yli 400 vuotta ennenkuin haaveesta tuli totta. Kanavan rakentaminen oli monivaiheinen prosessi. Se maksoi valtavasti ja vaati kymmenientuhansien ihmisten hengen. Vasta vuonna 1914 ihmisen peräänantamattomuus voitti luonnon vastarinnan ja senaikaisen maailman mittavin rakennushanke saatiin valmiksi ja kanava avattua liikenteelle. Todistuksena ajan mahtavasta insinööritaidosta on se, että kanavan sulkujen peruskoneisto toimii lähes sellaisenaan vielä tänäkin päivänä, liki sata vuotta sen käyttöönoton jälkeen. Näin ollen on luonnollista että kanava on eräs maailman huippunähtävyyksistä, joka jaksaa kiinnostaa matkailijoita. Matka läpi kanavan sulkujen on suuri elämys, joka kuuluu jokaisen maailmanmatkailijan pakollisiin kuvioihin.

 

Panama City, joka sijaitsee kanavan kupeessa Tyynen Valtameren puolella on ultramoderni metropoli, josta on kehittynyt Keski-Amerikan Monaco. Häikäisevät pilvenpiirtäjät luovat raamit todelliselle business-citylle vailla vertaa. Yli 100 ulkomaalaista pankkia ja kymmenet luksushotellit tahdittavat tätä shoppailijan paratiisia. Aivan kaupungin sydämestä löytyy kuitenkin myös Casco Viejo, uljas vanhakaupunki, joka on kiireetön kontrasti nykypäivän menolle! Historiasta kiinnostuneet voivat kokea ja nähdä myös sen alkuperäisen espanjalaiskaupungin rauniot, jonka Balboa aikoinaan perusti ja jonka brittipiraatti Henry Morgan tuhosi. Näiden tapahtumien jälkeen kaupunki siirrettiin nykyiseen paikkaansa. Myös Atlantin puolelta löytyy espanjalaisten rakentamia kaupunkeja ja linnoituksia, kuten kauniilla niemellä sijaitseva Portobelo, jossa voi eläytyä menneeseen maailmaan seuraamalla vauhdikasta afrikkalaisperinteistä congos -tanssiesitystä.

Monelle lienee yllätys, että Panamassa on maailman tiheimpiin kuuluva viidakko, jonka läpi ei ole onnistuttu rakentamaan edes Trans American Highwayta (Panamericana) eli valtatietä Alaskasta Patagoniaan. Panaman viidakot ovat kuuluisia eläin- ja kasvilajirikkaudestaan. Panama on maailmanlistalla neljäs lajirikkaudessa, joten tarjolla on todella pilaantumaton ekoturistin unelmakohde. Hyvä tapa tunkeutua viidakkoihin on tehdä jokiretki tai opastettu patikointiretki, jolloin ei ole eksymisen vaaraa. Ornitologeille on rakennettu lintutähystystorneja viidakkoon ja rohkeimmille seikkailijoille järjestetään yöretki, mikä on elämyksenä aivan omaa luokkansa. Viidakkoelämyksiä parhaimmasta päästä tarjoaa Gamboan sademetsä, joka sijaitsee Gatúnin järven ja Panaman kanavan rannalla.

Eksoottisinta Panamassa lie kuitenkin elävä intiaanikulttuuri, jota edustaa seitsemän eri heimoa. Heimot jakaantuvaat viidakko-, vuoristo- ja saaristo-intiaaneihin, jotka kaikki vaalivat omia perinteitään. Eniten heidän kulttuurissaan ihmetyttää intiaanien keskeinen läheisyys. Vain puolen tunnin ajomatkan päässä Panama Citystä, Chagres-joen varrella, löytyy embera-intiaanien toimiva yhteiskunta, joka vaalii vanhoja viidakkointiaanien perinteitä.

Luku sinänsä ovat San Blas -saariston kuna-intiaanit, jotka elävät omassa autonomisessa yhteiskunnassaan Panaman Atlantin puoleisella rannikolla. Kuna-intiaanien käsityötaito on hämmästyttävää. Kullasta taidolla tehdyt jättimäiset korut, värikkäistä helmistä koostetut jalka- ja käsivarsikoristeet sekä ennen kaikkea kudotut mola-seinävaatteet ja -taulut henkivät ennennäkemätöntä taitoa ja vuosisatojen varrella kehitettyä perinnettä, joka on kyetty siirtämään alkuperäisenä sukupolvelta toiselle!

Aivan toisenlaisessa ympäristössä, korkealla, pilviä hipovassa Chiriquín vuoristossa, tulivuorten varjossa elävät Ngäbe -intiaaniheimot. He saavat elantonsa maanviljelystä kahvi- ja banaaniplantaaseilla. Täällä luulisi jo ajan pysähtyneen: niin kiireetön ja mutkaton on elämisen meno! Täällä patikoidessa on kuin liikkuisi eri planeetalla.

 Rantalomaa himoitsevalle Panamalla on paljon tarjottavaa. Maalla on rannikkoa Suomen pituuden verran sekä Atlantin että Tyynen Valtameren puolella sekä toistatuhatta saarta. Vain puolentoista tunnin ajomatkan päässä Panama Citystä avautuvat Playa Blancan loistavat hiekkarannat. Panama Citystä on suora kahden tunnin laivayhteys Islas de Las Perlasiin eli Helmisaarille, jossa isot valaat vierailevat aina heinäkuussa. Atlantin puolella viehättävät eteenkin San Blas -intiaanisaaret ja Bocas del Toro -saaret, jotka ovat sukeltajien paratiisi. Ilman keskilämpötila on 27 celsiusta ja meren lämpötila yli 20, joten kirkkaan puhtaat vedet luovat erinomaiset edellytykset kaikille vesileikeille ja urheilulle. Rannat ovat loivat ja turvalliset ja vuorovedenvaihtelut vähäiset. Kalastajille Panamalla on tarjottavana kaksi valtamerta, lukuisia järviä ja jokia. Lyhyesti sanottuna aina tärppää ja suurin osa kalastuksen maailmanennätyksistä onkin tehty Panaman vesistöillä.

Shoppailijan kannalta Panama on vertaansa vailla. Pääkaupungin loistavat putiikit ja valtavat ostoskeskukset sekä Atlantin puolella Colónin maailman suurin tax-free eivät jätä ketään kylmäksi.

Viihteen puolella Panama on aarreaitta. Rikas kansanperinne, tanssi ja musiikki, jossa intiaanirytmit sekoittuvat espanjalaisiin ja afrikkalaisiin, loistavat yökerhot ja huikeat casinot, vauhdikkaat kabareet ja ennen kaikkea viihtyisät ravintolat luovat lyömättömät puitteet onnistuneelle lomalle. Ruuan taso on Keski-Amerikan paras: pelkästään Panama Citystä löytyy kymmeniä huipputason ravintoloita, joiden keittiömestarit hämmästyttävät taidollaan. Myös palvelu pelaa ja hinnat ovat hyvin kohtuulliset. Viimeistään silloin, kun huomaa, että taksit kuljettavat Panaman keskustassa vain parin-kolmen dollarin hinnalla lomailijalta irtoaa hymy lopullisesti.

Panamalaiset itse kansana ovat ylpeitä itsenäisyydestään ja perinteistään ja suhtautuvat eurooppalaisiin ystävällisellä mielenkiinnolla, sillä ovathan heidänkin esi-isänsä suurimmalta osin tulleet aikoinaan Atlantin takaa. Panamassa menneisyys ja nykyaika kohtaavat ainutlaatuisella tavalla: täällä törmää perinteinen intiaanikulttuuri nykyajan teknologiaan. Lomailijan kannalta Panama on turvallinen ja nykyaikainen maa, jossa kuitenkin voi vielä tutustua historian havinaan ja puhtaaseen villiin luontoon!

Liikkuminen Panamassa on helppoa, sen takaavat hyvät tiet ja toimivat vene- ja lentoyhteydet. Kiertomatkalla näkee käytännössä koko maan; Panama City – Panaman kanava – Gamboan viidakko, Chagres-joki, Colónin kaupunki, San Blasin intiaanisaaret, Playa Blancan rannat ja Chiriquín vuoristo! Toisaalta yhdistelmämatkat, Panama City yhdistettynä viidakko-, ranta-, saaristo- tai vuoristokohteeseen tarjoavat myös oivallisen mahdollisuuden tutustua maan monipuolisuuteen. Ja onnistuneen matkan jälkeen joutuu varmaan itse kukin myötämään että Panama on enemmän kuin kanava, Panama on maailman napa!

 

Folke West
www.panamaspecialisten.com

 


 


 

HYVÄ TIETÄÄ

Panama sijaitsee Väli-Amerikassa. Se toimii yhdistävänä siltana Pohjois- ja Etelä-Amerikan välillä. Rajanaapureina ovat Costa Rica ja Kolumbia. Maata ympäröivät Atlantti ja Tyyni valtameri.

Panaman väkiluku on noin kolme miljoonaa, josta noin kolmasosa asuu pääkaupungin Panama Cityn seuduilla. Panaman väestöstä noin 7 % on alkuperäisintiaaneja, jotka jakautuvat seitsemään eri heimoon.

Panama on pinta-alaltaan 86 000 km2, pituutta noin 700 kilometriä ja kapein kohta on noin 80 kilometriä valtamereltä toiselle.

Panama on siitä onnekas maa, että sitä eivät vaivaa luonnonkatastrofit kuten hurrikaanit, maanjäristykset tai tulivuoret lainkaan siinä määrin kuin alueen muita maita.

Panaman läpi kulkee vuonna 1914 Yhdysvaltain toimesta rakennettu Panaman kanava, joka yhdistää Atlantin ja Tyynen valtameren. Vuosituhannen vaihtuessa kanava siirtyi täysin Panaman hallintaan.

Rahayksikkö on balboa, jonka kurssi on yksi yhteen USAn dollarin kanssa. Balboa esiintyy vain kolikkoina, joten seteleinä toimivat USAn dollarit. Kaikki länsimaiset luottokortit kelpaavat Panamassa.

Virallinen kieli on espanja, mutta englantia osataan yleisesti Panama Cityssä ja hotelleissa. Suomalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Panamaan.

Vain nelitaajuuskännykät toimivat Panamassa, mutta tarpeen tullen voi paikan päällä vuokrata tai ostaa toimivan kännykän. Sähköjännite on 110 V. Aikaero Suomeen –7 tuntia.

 

Etusivulle Tulosta sivu Ota yhteyttä Info På svenska Suomeksi In English